Dünden Bugüne En Çok Kullandığımız Web Sitelerinin Görünümleri Nasıl Değişti?

İnternet bugün hayatmızın en önemli buluşu haline geldi. Her şeyi onun üzerinden yapıyoruz. Bugün daha da ötelerdeyiz hatta. Mobil kullanım oranı her geçen gün daha da artıyor. Daha az önce okuduğum bir yazıda eticaret sitelerinin trafiğinin %5' inin iPhone' dan sağladığını yazıyordu. Ne günler ne günler gelecek daha azizim!

Sebebi yazıma gelirsek eğer o çok kullandığınız web sayfalarının bundan seneler önceki görünümlerini sizler hatırlatmak. O kadar ki bu açılış sayfaları markalaşmalarının en önemli kriterlerinden biri bazılarınca.

Bakalım listemizde kimler var:

1- Yahoo!

Jerry Yang ve David Filo kankalar Stanford Üniversitesi elektronik mühendisliği bölümü mezunlarıyken kendileri için internette sevdikleri siteleri listelemek için bir site kuruyorlar. Adını da “David and Jerry’s Guide to the World Wide Web” koyuyorlar. 1994 yılının Nisan ayında “David and Jerry’s Guide to the World Wide Web” oluyor mu size Yahoo! Yahoo! 90'ların fenomen internet girişimi olarak akıllara kazınıyor. yahoo.com domaininin yaratıldığı tarih ise 18 Ocak 1995 olarak karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu Yahoo! nun anlamı derseniz: “Yet Another Hierarchical Officious Oracle.”

Yahoo! nun ilk arayüzü





2- Google

Google, Larry Page ve Sergey Brin 1996 Ocak ayında yine Stanford Üniversitesi'nde doktora tezlerini hazırlarken yaptıkları bir araştırma projesi olarak başlıyor. Arayüz gerçekten çok basit çünkü Page ve Brin HTML bilmiyorlar ve hızlı bir tasarıma ihtiyaçları var. Bugün, Google 1 Aralık 2011' de yenilediği üstte siyah navigasyon bar eklediği ve drag-down yapılabilen son halini kullanıyor.

Google' ın ilk arayüzü




3- Facebook

Facebook, Mark Zuckerbeg Harvard' ta okurken oda arkadaşları Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes tarafından kuruluyor. 2004 Şubatında The Facebook' u yayına aldığında işlerin buralara geeceğini tahmin etmiyordu muhtemelen. Bu ilk hali dolayısıyla thefacebook.com da bulunuyordu. Ve Al Pacino' nun Facebook' u temsil eden yüz olduğunu görebiliyoruz logoda. Sene 2012' ye geldiğinde Facebook' un nasıl bir şeye benzediğini herkes çok iyi biliyor.

The Facebook arayüz




4- Twitter

Twitter mikro-blogging olarak tanımlanan ve kullanıcıların text gönderim, okumasını sağlayan bir sosyal medya aracı fikri ile ortaya çıkıyor. Jack Dorsey tarafından 2006 Martında yaratıldı ve Temmuzda' da yayına alındı. Twitter, bugün 300 milyonu aşan kullanıcı sayısıyla her geçen gün daha da popülerliği arttırıyor. 2009 Nisan ayında arama bölümü ve Trend Topic bölümleri ekleniyor. Twitter' ı bu kadar önemli kılan özelliği de şüphesiz şu an acaba neler oluyor fikriyle açıp bir haber alma servisi olarak kullanmamız. 

Twitter' ın ilk arayüzü






5- Blogger

Servis, Pyra Labs tarafından 2003 yılında Google' a satıldı. Blogger'ın  ilk tasarımı mavi. Hem de öldüresiye bir mavi :). 9 Mayıs 2004' ta arşivleme, yorum yapma, mail ile gönderme ve hazır tasarımları ile en büyük değişimleri ile tasarımı yenilenmiş.

Blogger'ın ilk arayüzü





6- My Space

Myspace, Specific Media LLC ve pop star Justin Timberlake' e ait bir sosyal network. My Space Beverly Hills merkezli olarak Ağustos 2003' te kuruldu. İlk tasarımına baktığımızda My Space'in oldukça sade bir tasarıma sahip olduğunu görüyoruz. 2007 ve 2008 yıllarında bir çok yeni özellikle yeniden tasarlandı. Yeni tasarımın çok daha çekici ve interaktif göründüğünü düşünenler varmış. Banaysa bir spsyel networkten ziyade daha çok bir müzik portalını anımsatıyor.

My Space'in ilk arayüzü





7- MSN

MSN anasayfasının ilk yayınlanması  20 Kasım 1995 tarihine denk geliyor. Tasarım Windows 95 ve internet explorerın ilk zamanlardaki hali gibi resmen. 2000 yılının Şubatında logoda ilk defa ortaya çıkan Kelebek zamanla en fazla bilinen logo halini aldı. 2004 yılına geldiğimizde ise tasarımın git gide daha renkli bir hal aldığını görüyoruz.

MSN ilk arayüz




8- Youtube

Youtube video paylaşım sitesi olarak 2005 Şubat' te eski 3 PayPal çalışanı atarafından kuruldu. Peki Youtube' a yüklenen ilk video nedir biliyor musunuz? ' Me at the zoo' başlığıyla kuruculardan Jawed Karim'in San Diego Hayvanat bahçesindeki görüntüleri. Bu video 23 Nisan 2005 yılında yüklenmiş ve hala sitede görülebilir. Youtube'ın ilk tasraımı oldukça sade ve boş denilebilir. 2012 yılındaki tasarımına gelince sitenin çok daha sosyal bir site olduğunu görüyoruz yeni özelliklerle, aynen Facebook gibi.

Youtube'ın ilk arayüzü





9- Flickr

Flickr 2004 Şubat ayında Ludicorp tarafından yayına alınıyor. Flickr' in ilk versiyonu eş zamanlı foto payalaşımlı, çoklu sohbet odalarına fokuslanmış ve adı da FlickrLive. Flickr' da, 9 Nisan 2008' de 90 saniyelik ve 150 MB boyutlu video paylaşımına başlandı. 2009' da Hd kaliteli videolar paylaşılabilir oldu.  Yine aynı sene ücretsiz kullanıcıların kullanımına normal çüzünürlüklü videolar paylaşılabilir hale geldi.

Flickr' ın ilk arayüzü 




10- Tumblr

Tumblr bir çeşit microblogging platformu olan bir wesite. Kullanıcılarına text, video, link, söz ve müzik yayınlamalarını sağlayan kısa formlu blog hizmeti. 2007 yılında David Korp tarafından kurulan Tumblr' a ilk olarak 75 000 blogger eski bloglarını değiştirerek geçiş yapmış.  Tumblr şu an 3 milyonu aşan bir kullanıcıya sahip. 

Tumblr'ın ilk arayüzü





Yorumlar

Yorum Gönder