Sebebi yazıma gelirsek eğer o çok kullandığınız web sayfalarının bundan seneler önceki görünümlerini sizler hatırlatmak. O kadar ki bu açılış sayfaları markalaşmalarının en önemli kriterlerinden biri bazılarınca.
Bakalım listemizde kimler var:
1- Yahoo!
Jerry Yang ve David Filo kankalar Stanford Üniversitesi elektronik mühendisliği bölümü mezunlarıyken kendileri için internette sevdikleri siteleri listelemek için bir site kuruyorlar. Adını da “David and Jerry’s Guide to the World Wide Web” koyuyorlar. 1994 yılının Nisan ayında “David and Jerry’s Guide to the World Wide Web” oluyor mu size Yahoo! Yahoo! 90'ların fenomen internet girişimi olarak akıllara kazınıyor. yahoo.com domaininin yaratıldığı tarih ise 18 Ocak 1995 olarak karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu Yahoo! nun anlamı derseniz: “Yet Another Hierarchical Officious Oracle.”
Yahoo! nun ilk arayüzü
2- Google
Google, Larry Page ve Sergey Brin 1996 Ocak ayında yine Stanford Üniversitesi'nde doktora tezlerini hazırlarken yaptıkları bir araştırma projesi olarak başlıyor. Arayüz gerçekten çok basit çünkü Page ve Brin HTML bilmiyorlar ve hızlı bir tasarıma ihtiyaçları var. Bugün, Google 1 Aralık 2011' de yenilediği üstte siyah navigasyon bar eklediği ve drag-down yapılabilen son halini kullanıyor.
Google' ın ilk arayüzü
3- Facebook
The Facebook arayüz
4- Twitter
Twitter mikro-blogging olarak tanımlanan ve kullanıcıların text gönderim, okumasını sağlayan bir sosyal medya aracı fikri ile ortaya çıkıyor. Jack Dorsey tarafından 2006 Martında yaratıldı ve Temmuzda' da yayına alındı. Twitter, bugün 300 milyonu aşan kullanıcı sayısıyla her geçen gün daha da popülerliği arttırıyor. 2009 Nisan ayında arama bölümü ve Trend Topic bölümleri ekleniyor. Twitter' ı bu kadar önemli kılan özelliği de şüphesiz şu an acaba neler oluyor fikriyle açıp bir haber alma servisi olarak kullanmamız.
Twitter' ın ilk arayüzü
5- Blogger
Blogger'ın ilk arayüzü
6- My Space
My Space'in ilk arayüzü
7- MSN
MSN anasayfasının ilk yayınlanması 20 Kasım 1995 tarihine denk geliyor. Tasarım Windows 95 ve internet explorerın ilk zamanlardaki hali gibi resmen. 2000 yılının Şubatında logoda ilk defa ortaya çıkan Kelebek zamanla en fazla bilinen logo halini aldı. 2004 yılına geldiğimizde ise tasarımın git gide daha renkli bir hal aldığını görüyoruz.
MSN ilk arayüz
8- Youtube
Youtube video paylaşım sitesi olarak 2005 Şubat' te eski 3 PayPal çalışanı atarafından kuruldu. Peki Youtube' a yüklenen ilk video nedir biliyor musunuz? ' Me at the zoo' başlığıyla kuruculardan Jawed Karim'in San Diego Hayvanat bahçesindeki görüntüleri. Bu video 23 Nisan 2005 yılında yüklenmiş ve hala sitede görülebilir. Youtube'ın ilk tasraımı oldukça sade ve boş denilebilir. 2012 yılındaki tasarımına gelince sitenin çok daha sosyal bir site olduğunu görüyoruz yeni özelliklerle, aynen Facebook gibi.
Youtube'ın ilk arayüzü
9- Flickr
Flickr 2004 Şubat ayında Ludicorp tarafından yayına alınıyor. Flickr' in ilk versiyonu eş zamanlı foto payalaşımlı, çoklu sohbet odalarına fokuslanmış ve adı da FlickrLive. Flickr' da, 9 Nisan 2008' de 90 saniyelik ve 150 MB boyutlu video paylaşımına başlandı. 2009' da Hd kaliteli videolar paylaşılabilir oldu. Yine aynı sene ücretsiz kullanıcıların kullanımına normal çüzünürlüklü videolar paylaşılabilir hale geldi.
Flickr' ın ilk arayüzü
10- Tumblr
Tumblr bir çeşit microblogging platformu olan bir wesite. Kullanıcılarına text, video, link, söz ve müzik yayınlamalarını sağlayan kısa formlu blog hizmeti. 2007 yılında David Korp tarafından kurulan Tumblr' a ilk olarak 75 000 blogger eski bloglarını değiştirerek geçiş yapmış. Tumblr şu an 3 milyonu aşan bir kullanıcıya sahip.
Tumblr'ın ilk arayüzü
Yorum Gönder