New York’a tatile gelenler için elzem bir konudan bahsedeceğim bugün.
Nerede kalacağız?
Tonlarca otel, hostel ya da tanıdığınız olabilir burada. Fakat ben size Craiglist’ten geçici ev bulmayı anlatacağım. Ondan önce de uçak bileti konusu var tabi. Siz siz olun New York’a gelmeden önce en uygun zamana bir karar verin. Çünkü Avrupa tatilllerine 50-60 Avro’ya bile gidilebiliyor kimi zaman ama New York’a öyle kolay değil bu iş. Eh ortada koca Atlantic var. Koca okyanusu geçmek öyle kolay değil. Avrupa üzerinden hop oradan oraya gitmeye benzemiyor.
Şahsen senede nereden baksanız en az 2 kez Türkiye’ye yolu düşen bir insan olarak bu bilet konusunda deneyimlerim oldu. Bana göre en uygun biletler yeni yıldan sonra yarı yıl tatilinden önceki döneme denk geliyor. Kısacası ocağın son haftası şubatın başı gibi bir şey diyebiliriz buna. Yine de siz Kayak.com‘dan ya da HitList (kurucu ortaklarından biri Türkmüş bu arada) gibi şu sıralar pek gözde olan bir uygulamadan yararlanabilirsiniz. Yapmanız gereken şey şu; gitmeyi planladığınız şehirlere bir nevi alarm oluşturuyorsunuz bazı bilet fiyatları belirleyerek. Gitmek istediğiniz şehre olan biletler o dönemde düşüyorsa sistemden size otomatik mail geliyor. Böylelikle uçak fiyatının en uygun fiyata olduğu bir sırada eğer işinizi gücünüzü ayarlayabiliyorsanız tabi tatil harcama kalemlerinden en fazla olanlarından uçak bileti konusunu hallederek gelmiş oluyorsunuz.
Kalacak yer konusuna tekrardan dönüyorum. Nerede kalmıştık, evet Craigslist. Verdiğim linke tıklayın. Sonra buradan housing başlığının altından sublets/temporary seçeneğini tıklayın. Sonrasında New York’ta gezeceğiniz zaman boyunca nerede kalmak istediğinize karar verin. Manhattan? Brooklyn? Queens? Gerisini yazmıyorum bile. Gerisine geldiyseniz zaten New York’a tatile geldim demeyin :D Neyse şaka bir yana bu seçenekleri seçerken de mutlaka sürekli haritadan bu yerlerde metroya yakın olan bir ilana bakıp bakmadığınızı kontrol edin. Sonra yine bu sayfadaki rent kısmında max. kısmına gecede en fazla ne kadar vermek istiyorsanız bunu yazın. Tatammm. Uygun fiyata bir ev listeniz oldu.
Yukarıda anlattığım seçenek tamamıyla otelde kalmaktan sıkılmış, bir ev sıcaklığı arayanlara. Tabi bir de kaldığı evdeki insanlarla ahbaplık etmeyi sevenlere… Bu bahsettiğim method özellikle pılıyı pırtıyı toplayıp ülkeyi terkedip New York’u kendine ev seçmiş genç dostlarım için de altın değerinde bir bilgidir. Bana teşekkürü borç bilin bu bakımdan.
Uçağınız hazır, kalacak yeriniz de gıcır, son sorunun cevabı da yine bu yazıda olacak. Duyduğumuza göre JFK dünyanın en yoğun hava alanlarındanmış kaybolmadan nasıl giderim şehre sorusunu duyar gibi oldum bile. THY ile geliyorsanız eğer 1. terminalde ineceksiniz. Şansınıza bağlı olarak pasaport sırasından 15 dk ile 3 saat arası gibi saçma bir sürede bekleyeceksiniz. Sonra valizlerinizi aldınız. Havaalanından kurtulmak istiyorsunuz.
A- Parası neyse veririm, kurtarın beni bu yollardan.
B- En ucuz nasıl yırtarız, bu işten?
C-Ucuzluk değil de mantıklı bir sürede gideceğimiz yere gitsek yeter.
A diyenler: Cevap basit taksi ya da havaalanı önünde turlayan limuzin servislerinden yararlanın. Taksi ile ödeyeceğiniz fiyat 52 dolar civarında olacak Manhattan için. Ben hep taksi kullanacağım nasıl bilicem ne kadar tutacağını derseniz linke tıklayın. Aaa 52 çok da fazla değilmiş demeyin en az %15 tip yani bahşiş vermeniz gerektiği aklınızda bulunsun. Amerika’da emekçi kardeşlerimizin ne yazıkki sabit ücretleri düşük olduğu için tip onlar için çok önemli. Aklınızda bulunsun bu tip konusu çünkü yemeklerde de karşımıza çıkacak bu. Sonra tüm dünyaya adımızı bu Türklerde amma cimri diye çıkartmayalım. Zira şimdiden biraz öyle biliniyoruz burada.
B diyenler: terminalden çıkarken işaret tabelalarına dikkat ediyoruz ve Air Train adı verilen yeri buluyoruz. 5 dolar karşılığında Air Train ile Jamaica denilen durağa gidiyoruz. Burada yine işaretlere dikkat ediyoruz ve subway tabelasını bularak E trenine biniyoruz. Bu bilgiyi aldınız ya kalacağınız yer neresi ise şimdi E treni ile oraya nasıl gidersiniz bir bakının. E treni diğer hangi trenlerle (metro hatlarıyla) bağlanıyor vs. bunları şimdiden not edin kenara. Metro tek yön ücreti de 2.50 dolar dersek gideceğiniz yere çok aktarma yapmanız gerekmiyorsa iyimser senaryo ile 7,50 dolara gidebilirsiniz.
C diyenlerin daha çok Midtown Manhattan civarlarında yaşıyor olması önemli. Bu şıkda da yine Air Train ile Jamaica durağına gidiyoruz. Ama bu sefer E hattını değil Penn İstasyonuna giden treni bulacağız. Onun fiyatı da tek yön eğer rush hour denilen yoğun saatte değilseniz 7,50 dolar rush houra denk geldiyseniz 13 dolar olması lazım. Penn İstasyonuna geldiğinizde Manhattanda 8. Caddeye 33. sokak civarında olacaksınız. Bu şıkka yakın yerlerde ev bulduysanız uğraşmayın bu yolu deneyin. Çünkü B yolu uzun sürebilir. Hele de 3 saatlik sıra beklediyseniz pasaport geçişinde bu sizin için iyi bir alternatif olabilir.
Bu arada 7 günlük sınırsız metro+otobüs metro kartının fiyatı 55 dolar.
Bu yazıda sizlere vermek istediğim önemli bir notum olacak. Birçok sevdiğim insanın başına geldiği için biliyorum. Telefonunuzu yurtdışına çıkarken her ne kadar o yurtdışı paketlerini filan kullansanız da operatör şirketler allem edip kallem edip size 1500 TL lere varan faturalar kitleyebiliyor. Bu sebepten bence siz buraya gelmeden sim kartınızı direkt telefonunuzdan çıkartın. Sim kartınız sinyal bile alsa faturanızda yurtdışı kullanımı diye görünüyor bazı zamanlar. Siz ilk iş gidin T-Mobile ya da AT&T firmalarından ön ödemeli bir hat satın alın. Alacağınız paketin içeriğine göre 30 ila 50 dolar arasında bir meblağ ödeyeceksiniz. Üstelik internet kullanımı da içinde. Havaalanında, sokakta sim kartı alamadan acilen bir yeri aramanız gerekirse eğer her yer ankesörlü telefon kaynıyor. Yapmanız gereken çeyreklik (25 cent) centlerden bulundurmanız olacak.
Bir sonraki yazı yemekler üzerine olacak.
Not: Bütün bunlara kafa yoracak değilim bana kişiye özel tur ayarlayın diyorsanız bir mail atmanız yeterli olacak.
Merhaba ben Türkiye'de lise 3.sınıftayım bu yaz üniversite sınavına hazırlanacağım. Küçüklüğümden beri en büyük hayalim New York'ta yaşamak ama bunu nasıl yapabileceğim hakkında hiçbir fikrim yok. Ne istediğimi bile bilmiyorum diyebilirim. Eşit ağırlık öğrencisiyim okuyabileceğim bölümler psikoloji hukuk işletme ve iktisat denebilir. İleri derecede ingilizce biliyorum denebilir. Orada yaşamak için ne yapabilirim bilmiyorum gerçekten hiç bir fikrim yok lütfen bu yorumuma cevap verin.Siz Türkiye'den işletme okuyarak gittiğinizi söylemiştiniz bir rapörtajınızda. Oysa ben daha çok gencim ve ne yapabilirim onu bile bilmiyorum.Eğer cevap verirseniz çok mutlu olurum ve sizinle iletişime nasıl geçebilirim bunu da söylerseniz sevinirim. İyi günler!
YanıtlaSil